Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Цьогоріч у медзакладах столиці продовжать впроваджувати принципи безбар’єрності для рівного доступу до медичних послуг усіх містян

19 квітня 2024 року, 9:55

Цьогоріч у медзакладах столиці продовжать впроваджувати принципи безбар’єрності для рівного доступу до медичних послуг усіх містян. Загалом робота над забезпеченням доступності медицини у столиці розпочалася кілька років тому. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург під час проєктного семінару «Впровадження безбар’єрності та доступності у м. Києві: перспективи та виклики на друге півріччя 2024 року».

Вона наголосила, що безбарʼєрність у медицині – це насамперед забезпечення рівних можливостей доступу до медичних послуг та інформації для усіх жителів міста.

«Йдеться, зокрема, про фізичну, лікувально-діагностичну, економічну доступність, доступність до послуг з реабілітації, ментального здоров’я, паліативної допомоги та, звичайно, до інформації», – наголосила Валентина Гінзбург.

За словами директорки Департаменту, для забезпечення фізичної доступності в медичних закладах облаштовують пандуси, відкриті рецепції та інклюзивні зали очікування, санітарні кімнати, ліфти, переобладнують дверні отвори.

«Зокрема, у 2024 році за кошти місцевого бюджету плануємо капітально відремонтувати окремі медзаклади з дотриманням усіх вимог безбар’єрності», – наголосила вона.

Крім того, у медзакладах спілкування лікаря та пацієнта з порушеннями слуху відбувається з використанням послуги перекладу жестовою мовою «Сервіс УТОГ». Це стало можливим завдяки налагодженій з 2021 року співпраці Департаменту з Українським товариством глухих УТОГ.

Також директорка Департаменту нагадала, що наразі працівники 29 медзакладів столиці отримали доступ до Реєстру територіальної громади міста Києва. Це дозволяє забезпечувати внутрішньо переміщених осіб медичною допомогою в межах міських цільових програм без збору паперових документів.

Вона додала, що розвивається й напрям доступності до послуг з охорони ментального здоров’я.

«Із перших днів введення воєнного стану ми перекваліфікували телефон довіри 0-800-501-212, що працював для учасників АТО та членів їхніх родин, на загальнодоступний. Відтоді й дотепер ним користуються всі, хто потребує негайної психологічної підтримки. Також у квітні 2023 року відкрили спеціалізований Кризовий центр, де можна отримувати медико-психологічну допомогу як стаціонарно, так і амбулаторно», – зазначила Валентина Гінзбург.

Директорка Департаменту наголосила ще на одному напрямі, що став вкрай актуальним саме зараз – це створення рівних можливостей для безперешкодного доступу до послуг із реабілітації. За її словами, наразі в Києві таку допомогу дорослим та дітям надають 17 закладів стаціонарно і 34 амбулаторно. Вони мають відповідні умови для відновлення когнітивних, сенсорних і рухомих послуг. У цих закладах працюють мультидисциплінарні бригади фахівців, відкриті кабінети асистивних технологій тощо.

«Я переконана, що безбарʼєрність у медичній сфері – не просто сучасний тренд, а необхідна умова для отримання меддопомоги. Медицина рятує життя та здоров’я, тому має бути не лише якісною, а й максимально доступною для кожного», – підбила підсумки Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]